In het voortgezet onderwijs heb je ongetwijfeld voorlichting gehad over seksualiteit. Toch kan het zijn dat je nu pas gerichte vragen hebt, omdat je sinds kort een relatie hebt en het onderwerp nu pas echt gaat spelen. Die vragen kunnen divers zijn, van ‘hoelang moet je wachten met het hebben van seks in een relatie?’ tot ‘hoe voorkom ik het krijgen van een soa (seksueel overdraagbare aandoening)?’.
KLAAR VOOR DE EERSTE KEER?
Je eerste keer is spannend. Niet alleen voor jou, maar ook voor degene met wie je wil vrijen. Het kan zijn dat je nog twijfelt. Vraag je je af of je al toe bent aan je eerste keer?
WAT IS VEILIG EN WAT NIET?
Er zijn verschillende manieren waarop je seksueel contact met elkaar kunt hebben. Bij de ene manier loop je kans op een soa, bij de andere manier niet. Soms loop je ook kans op een zwangerschap, maar bij bepaalde seksuele handelingen loop je daar geen kans op.
ANTICONCEPTIEMIDDELEN
Welke voorbehoedsmiddelen zijn er allemaal? En welke past of passen het beste bij jou en je bedpartner? Hou oud moet je zijn om de pil bij de huisarts te vragen zonder toestemming van je ouders? Hier lees je meer over de pil en wat je moet doen als je de pil bent vergeten. Ook kun je zien hoe je een condoom om moet doen en welke anticonceptiemiddelen er nog meer bestaan. Sommige anticonceptiemiddelen kun je zelf kopen, voor bijvoorbeeld de pil of een spiraaltje moet je bij de huisarts zijn.
SOA’S?
Maak je je zorgen of heb je onveilige seks gehad? Blijf er niet mee rondlopen en laat een soa-onderzoek doen. Dit kun je laten doen bij je huisarts, een soa centrum van de GGD of middels een thuistest.
SENSE
Via het internet is er veel informatie te vinden over seksualiteit, via websites of filmpjes. De website van Sense is voor dit onderwerp de meest bekeken infosite onder jongeren.
In dit YouTube filmpje zie je de jongens van Stuk.tv die zich voorbereiden op het geven van een les seksuele voorlichting op een middelbare school.