
Wordt er bij jou thuis geweld gebruikt? Dan is er sprake van huiselijk geweld. Het geweld kan lichamelijk zijn maar ook psychisch of seksueel. Bij lichamelijk geweld kun je denken aan slaan of schoppen. Je kunt psychisch erg lijden onder de heftige ruzies van je ouders. En bij seksueel geweld kan bijvoorbeeld sprake zijn van aanranding.
HUISELIJK GEWELD
Huiselijk geweld begint vaak klein: een harde opmerking, schreeuwen of iemand kleineren. Maar het blijft daar vaak niet bij. Het kan steeds erger worden — schoppen, slaan of iemand dwingen dingen te doen die hij of zij niet wil.
Vaak gebeurt het meer dan één keer. En nee, het stopt meestal niet vanzelf. Daarom is het belangrijk dat je er niet te lang mee rondloopt.
Als je thuis te maken hebt met geweld, voel je je misschien verdrietig, boos, bang of alleen. Het is logisch als je niet weet wat je moet doen. Maar je bent niet alleen. Er zijn mensen die naar je willen luisteren en die je kunnen helpen.
HET GEDRAG VAN IEMAND DIE HUISELIJK GEWELD PLEEGT
- Is snel jaloers
- Is eerst agressief en dan weer heel lief
- Behandelt je als zijn of haar bezit
- Maakt thuis dingen kapot
- Belooft steeds dat het niet meer gebeurt
- Slaat je, of zegt je te willen slaan
- Laat je dingen doen die je niet wilt, ook seksueel
- Vernedert je waar anderen bij zijn
- Wil jou op allerlei manieren laten weten wie de baas is
- Wil altijd weten waar je bent en wat je doet
De daders van huiselijk geweld zijn zelf ook ongelukkig met de situatie. Vaak vinden ze zelf ook dat ze geen geweld zouden moeten gebruiken. Toch lukt het ze niet om de problemen op een andere manier op te lossen. Door hulp te zoeken kan het geweld stoppen.
CONTACT
Misschien schaam je je. Of je voelt je schuldig. Zoek wel hulp. Dit is misschien moeilijk, maar als je niets doet gebeurt er niets. Praten kan natuurlijk ook op school, neem contact op met je mentor.
Je kunt voor hulp ook gaan naar: