113

Als je lesbisch, homo, bi, transgender, intersekse, queer, aseksueel of iets anders binnen de LHBTIQA+ gemeenschap bent (of zo voelt), kun je extra uitdagingen tegenkomen.

Denk aan vervelende reacties, pesten of zelfs geweld. Dat maakt je kwetsbaarder voor mentale klachten zoals somberheid, angst of depressie.

Weet dat je er niet alleen voor staat. Praat erover met iemand die je vertrouwt, of zoek hulp bij een organisatie die je steunt.

LHBTIQA+ staat voor: lesbisch, homo, bi, transgender, intersekse, queer/questioning en aseksueel/aromantisch. De + betekent dat iedereen die zich anders identificeert ook wordt meegerekend.

Zelfdodingsgedachten

Bijna de helft van de Nederlandse LHBTIQA+ volwassenen heeft ooit zelfdodingsgedachten gehad. Dit is ruim 5x meer dan anderen.

 
Invloed coming out op zelfdodingsgedachten

Onder LHBTIQA+’ers die nog niet uit de kast zijn gekomen, komen zelfdodingsgedachten en zelfdodingspogingen vaker voor dan bij LHBTIQA+’ers die al uit de kast zijn.

DE REACTIE VAN ANDEREN OP DE COMING OUT SPEELT EEN CRUCIALE ROL

LHBTIQA+’ers die een positieve reactie van hun ouders en de rest van de omgeving krijgen, hebben minder vaak zelfdodingsgedachten en pogingen.

INFO EN TIPS OVER HOMO-, LESBISCHE, BI- OF TRANSGENDERGEVOELENS?

Voor jongeren die (misschien) LHBTIQA+ zijn, staat er info en tips op iedereenisanders.nl. Voor professionals die jongeren ondersteunen zoals hulpverleners, jongerenwerkers en docenten staat er info en tips op iedereenisanders.nl/ondersteuners. Vragen over (misschien) lesbisch, homo, bi of transgender zijn, kunnen zowel jongeren als volwassenen stellen via Switchboard of neem contact op met je mentor of de loopbaanconsulent.