Uit huis gaan klinkt leuk. Maar het kost ook veel geld. Behalve de huur moet je ook betalen voor bijvoorbeeld boodschappen, water, gas en stroom. Het is dan goed om uit te zoeken of jij recht hebt op huurtoeslag.
HUURTOESLAG
Huurtoeslag is geld dat je krijgt van de overheid om een deel van je huur te betalen. De huurtoeslag zorgt ervoor dat je in verhouding niet te veel huur betaalt. Wil je hiervoor in aanmerking komen? Dan mag je huur niet te hoog zijn. Bovendien mag jouw inkomen niet boven een bepaald bedrag uitkomen.
Je kunt huurtoeslag aanvragen op de website van de Belastingdienst. Kies daar voor ‘Mijn toeslagen (link naar belastingdienst.nl)’. Om in te loggen heb je een DigiD code en je Burgerservicenummer (BSN) nodig. Het BSN staat in het Nederlandse paspoort. Maar je vindt het nummer ook de identiteitskaart, rijbewijs, loonstrook, jaaropgaaf, zorgpas of zorgpolis. Heb je geen BSN? Bel dan de Belastingtelefoon (link naar belastingdienst.nl) voor informatie over wat je moet doen.
Meer weten over huurtoeslag? Steffie legt het uit.
WAT GEBEURT ER NA JE AANVRAAG?
Log na 24 uur opnieuw in op Mijn toeslagen. Je ziet dan het bedrag van jouw toeslag bij ‘Actuele berekening’. Als de Belastingdienst je aanvraag heeft verwerkt, krijg je een zogenoemde beschikking. Deze zie je bij ‘Mijn beschikkingen’. Daarna krijg je huurtoeslag.
HULP NODIG?
Heb je hulp nodig om een toeslag aan te vragen? Dan kun je terecht bij de balie van het Belastingkantoor (link naar belastingdienst.nl). Bel eerst de Belastingtelefoon om een afspraak te maken. Je kunt ook terecht bij een toeslagenservicepunt (link naar belastingdienst.nl) in de buurt.
Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee. Bijvoorbeeld je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart.
ZELFSTANDIGE WONING
Een belangrijke voorwaarde voor huurtoeslag is dat je een zelfstandige woning huurt. Een zelfstandige woning heeft een eigen voordeur. Deel je een appartement met andere studenten? Dan kom je meestal niet in aanmerking voor huurtoeslag.
INKOMENSGRENZEN
De hoogte van de huurtoeslag hangt af van:
- De hoogte van de huur.
- De hoogte van het inkomen.
Iemand met een laag inkomen krijgt dus meer huurtoeslag dan iemand met een hoger inkomen. Kijk voor meer info op de website van de Belastingdienst.
VERZAMELINKOMEN
Als je huurtoeslag aanvraagt, moet je het verzamelinkomen opgeven. De Belastingdienst kijkt dan ook naar het inkomen van andere medebewoners. Heb je inwonende kinderen tot 23 jaar? Dan telt alleen het inkomen boven een bepaald bedrag mee. Het verzamelinkomen vind je terug op de meest recente (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting. Heb je geen belastingaangifte gedaan? Dan kun je het bedrag ook vinden op jouw laatste jaaropgave. Je kunt dit ook navragen bij je werkgever of uitkeringsinstantie.
HUURGRENZEN
Geef bij jouw aanvraag ook de rekenhuur op. Dat is de huurprijs exclusief servicekosten. Voor mensen die weinig inkomen hebben, is de huur van de meeste huizen te hoog in verhouding tot wat ze verdienen. Dankzij de huurtoeslag kunnen ze hun woningen makkelijker betalen. Als student heb je meestal ook een laag inkomen. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je ook huurtoeslag krijgen.
VOORWAARDEN VOOR HUURTOESLAG
Op de website van de Belastingdienst vind je de voorwaarden voor de huurtoeslag. Ben je 23 jaar of ouder? Dan gelden dezelfde regels. Alleen ligt het maximale huurbedrag dan hoger.
SERVICEKOSTEN
Bij de berekening van de rekenhuur mag je voor de volgende servicekosten maximaal € 12,- optellen per kostenpost:
- Kosten voor de lift en elektriciteit in gedeelde ruimten.
- Schoonmaakkosten voor gedeelde ruimten.
- Kosten voor een huismeester.
- Kosten voor onderhoud van dienstruimten en gedeelde recreatieruimten.
Andere servicekosten komen niet in aanmerking voor huurtoeslag.
WAAR MOET JE NOG MEER OP LETTEN?
Verandert je inkomen? Dan moet je dit direct doorgeven aan de Belastingdienst. De huurtoeslag kan dan worden aangepast. Na afloop van het kalenderjaar krijg je een eindafrekening. Daarbij kijkt de Belastingdienst naar wat je dat jaar écht aan inkomen had. Het kan zijn dat je de Belastingdienst moet terugbetalen. Of dat je juist nog wat geld krijgt. Houd daar dus rekening mee!